A A A
Objavljeno: 
Thursday, Maj 16, 2024 - 08:26

ĐUKANOVIĆ I MRVALJEVIĆ NA SVEČANOM OTVARANJU VJETROPARKA KRIVAČA

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović i rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije Ivan Mrvaljević, na poziv predstavnika investitora Alfi grupe i predstavnika kompanije Ivicom Holding Krešimira Čondića, prisustvovali su svečanom otvaranju VE „Krivača“ - prvog vjetroparka u istočnoj Srbiji.

Vjetropark “Krivača”, u Golupcu, prostire se na površini od 56 km2. Ukupnog je kapaciteta 105,6 MW i jedan je od najvećih u regionu. Sastoji se od 22 vjetroturbine koje će godišnje proizvoditi i do 310 GWh „zelene“ električne energije, što je dovoljno za pokrivanje potreba čak oko 75 hiljada domaćinstava tokom cijele godine.

Projekat “Krivača”, vrijedan 165 miliona evra, razvila je kompanija “Ivicom holding”, dok je vjetroturbine isporučila Nordex grupa iz Njemačke, jedan od najvećih svjetskih proizvođača vjetrenjača.Vjetropark, udaljen 130 km od Beograda, na samoj granici Srbije i Rumunije, smanjiće godišnju emisiju ugljen-dioksida na oko 115.000 tona.

Na svečanom otvaranju predsjednik Investicionog odbora Alfi grupe Tomaž Berločnik posebno se zahvalio kompaniji Ivicom na čelu sa Krešimirom Čondićem na izuzetnom doprinosu u razvoju projekta.

Kompanije Ivicom i Nordex, partneri su EPCG na projektu izgradnje VE „Gvozd“ čija realizacija bi trebalo uskoro da počne. Sa kompanijom Nordex u toku su pregovori o uslovima za isporuku vjetroturbina snage 6,8MW za potrebe budućeg vjetroparka na Krnovskoj visoravni.

Projekat izgradnje VE “Gvozd”, EPCG razvija uz finansijsku podršku EBRD-a sa kojim je potpisan kreditni aranžman vrijedan 82 miliona evra.

Na marginama ovog događaja predsjednik OD EPCG sastao se sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem, ambasadorom Republike Slovenije u Republici Srbiji Damjanom Bergantom i ministarkom energetike i rudarstva Republike Srbije Dubravkom Đedović.