A A A
Objavljeno: 
Wednesday, April 3, 2024 - 12:02

EPCG podržala projekat CANU usmjeren na primjenu vještačke inteligencije u predikciji potrošnje u elektroenergetskim sistemima

Podgorica, PR pres servis – Predstavnici Crnogorske akademije nauke u umjetnosti (CANU) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) potpisali su ugovor o donaciji od 15 hiljada eura, kojim je u okviru Centra za energiju i ekologiju (ENEKO) predviđena realizacija projekta Primjena vještačke inteligencije u predikciji potrošnje u elektroenergetskim sistemima.

Ugovor su potpisali predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević i izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović.

Akademik Vukčević je podsjetio je da su prije nekoliko mjeseci sa predstavnicima energetskih kompanija EPCG, Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) i Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) potpisali Sporazum o saradnji, okviru kojeg su u ENEKO centra već počeli da realizuju projekte u oblasti energetike.

„Drago mi je da smo naišli na razumijevanje za projekte koje pokrećemo. Nadam se su ti projekti nešto što će unaprijediti rad u EPCG, ali i da će biti od velike koristi za građane Crne Gore, odnosno potrošače. Dio realizacije tog Sporazuma je i Ugovor koji danas potpisujemo. Nadam se da ćete u CANU, u ENEKO centru i Odjeljenju prirodnih nauka CANU kroz skupove, tribine i projekte dobiti pouzdanog partnera“, istakao je Vukčević.

Podsjetio je da su juče potpisali Sporazum o saradnji i sa Ministarstvom energetike i rudarstva, kojim je, kako je ukazao, dogovorena saradnja oko važnih projekata koji se tiču i EPCG. 

„Dobro je da i Vlada Crne Gore, kroz resorno Ministarstvo, ima veoma pozitivan odnos prema ovoj našoj saradnji, o kojoj smo informisali ministra“, naveo je Vukčević.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, smatra da donacija te kompanije ide u prave ruke, podržavajući krovnu instituciju nauke u Crnoj Gori.

„Računam na vašu podršku tokom zahtjevnog plana investicija koje smo predvidjeli u predstojećem periodu. Kroz ENEKO centar, koji se prije svega bavi energetikom i ekologijom, mislim da ima puno prostora za saradnju u smislu realizacije tih projekata“, naveo je Bulatović.

Ocijenio je da prostora za saradnju sa ENEKO centrom ima, ne samo u oblastima koje su identifikovane, već i u drugim projektima.

Rukovodilac ENEKO centra Igor Đurović kazao je da će donacija EPCG biti opredijeljjena za projekat mladog istraživača koji će se predmetnom problematikom baviti u okviru magistarskih studija sa Univerziteta Crne Gore.

 

„Takva istraživanja su rađena u svijetu i ranije. Danas imamo mogućnost da, na osnovu alata vještačke inteligencije i mašinskog učenja, to bude veći obuhvat podataka i da se dobiju precizniji podaci“, naveo je Đurović.

Kazao da očekuju dalju saradnju sa EPCG u obezbijeđivanju potrebnih podataka u cilju uspješnije realizacije projekta.