A A A
Objavljeno: 
Friday, Mart 29, 2024 - 08:22

Godišnjica HE "Piva": Investicijama do rekordne proizvodnje

Skromnom svečanošću obilježeno 48 godina postojanja i rada HE “Piva”. Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović najavio izgradnju reverzibilne elektrane “Kruševo” koja će, kako je kazao, HE “Piva” dati poseban značaj.

Razvoj sistema na Pivi će biti u fokusu u narednom periodu, a izgradnja reverzibilne elektrane “Kruševo” daće HE “Piva” poseban značaj u našem sistemu, kazao je izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović na skromnoj svečanosti povodom 48 godina rada hidroenergetskog objekta u kanjonu Pive.

Bulatović je naglasio da će “energija, koju ćemo proizvoditi u ove dvije elektrane, biti zlata vrijedna, ne samo za Elektroprivredu, već i za cijelu državu”.

Izvršni direktor EPCG zahvalio se svim zaposlenima u HE “Piva” na predanom i posvećenom radu, uprkos teškim uslovima.

Prisutnima se obratio i izvršni rukovodilac FC Proizvodnja Bojan Đordan, koji je kazao da će završetkom radova na trećem agregatu, HE “Piva” imati pouzdan i stabilan sistem rada te da, uz TE “Pljevlja” i HE “Perućica”, kao podršku sistemu, možemo očekivati i dalje odlične proizvodne rezultate.

Uostalom, sve tri elektrane su, prošle godine, prebacile plan proizvodnje iz Energetskog bilansa, naglasio je Đordan.

Posebnu zahvalnost Đordan je uputio Direkciji za razvoj i investicije, koja, u kontinuitetu, još od 2013. godine, sprovodi projekte koji poboljšavaju produktivnost naših elektrana i uz posvećen rad zaposlenih, doprinosi izvanrednim proizvodnim rezultatima.

Remontom agregata A1, koji je u toku, biće zaokružen ciklus investicionih radova i obezbijeđen pouzdan i stabilan rad HE “Piva” i u narednih 30 godina.

Izvršni rukovodilac Podružnice Nikola Daković rekao je da, zahvaljujući velikom investicionom ciklusu, HE “Piva” i dalje obara rekorde u proizvodnji. Dodao je da dobri rezultati ne bi bili mogući bez velikog angažovanja zaposlenih, koje, kako je naveo, očekuje i serija dodatnih obuka na novim sistemima upravljanja.

Daković je odao priznanje i 28-orici neimarima stradalih tokom izgradnje HE “Piva”.

Danas, kada obilježavamo njenih 48 godina rada, zastanimo na kruni brane, kod spomenika, i odajmo počast graditeljima koji su život dali za ovu elektranu, kazao je Nikola Daković.