A A A
Objavljeno: 
Friday, Jun 1, 2018 - 13:53

Osnovci u posjeti HE "Perućica"

Preko 150 osnovaca posjetilo je ove sedmice najstariju veliku hidroelektranu "Perućica". Perućicu su posjetili učenici četvrtog razreda Osnovne škole “Anto Đedović” iz Bara, kao i učenici osmog razreda OŠ "Pavle Rovinski" iz Podgorice.

O načinu rada, funkcionisanju i značaju hidroelektrane, osnovcima su, na jednostavan, zanimljiv i njima razumljiv način govorili inženjeri koji rade u elektrani.

Učenici su pažljivo slušali, pokazali veliko interesovanje i radoznalo postavljali zanimljiva pitanja. Učiteljica Arnela Alković iz OŠ "Ante Đedović", izuzetno je zadovoljna posjetom.

- Veoma je zanimljivo vidjeti kako funkcioniše elektrana. Ovo je za učenike od posebnog značaja, jer ove godine uče o obnovljivim izvorima energije, o tome kako se proizvodi struja u Crnoj Gori, pa sam sigurna da im je taj princip rada sada mnogo jasniji i da će upotpuniti njihovo znanje - istakla je Alković.

Nastavnica Jelena Jovićević iz OŠ "Pavle Rovinski", takođe je zadovoljna posjetom, a posebno je pohvalila Informator za djecu EPCG.

- Zadovoljstvo mi je što ste nas ugostili, sa uživanjem sam slušala sve o radu i funkcionisanju hidroelektrane. Posebno sam oduševljena informatorima u kojima učenici mogu pročitati informacije koje su vezane za predmete koje ove godine izučavaju - dodala je Jovićević.

HE "Perućica" je najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori, puštena u pogon 1960. godine. Nazvana je po vrelu Perućica, koje izvire u blizini hidroelektrane. Nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, a njena instalisana snaga je 307 MW.